czwartek, 14 listopada 2013

Udka gęsi pieczone w czerwonej kapuście


Udka gęsie pieczone w czerwonej kapuście. 
Nogi oczyścić, obciąć nadmiar skóry i tłuszczu. Każdą nogę przeciąć na pół, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na godzinę. 
Tłuszcz i skórę stopić.
Kapustę poszatkować, oprószyć solą, dokładnie wymieszać wygniatając ją i odstawić na 20 minut. 
Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu gęsim (tym, który wcześniej wytopiliśmy) w garnku lub na głębokiej patelni. Gdy cebula zmięknie dodać odciśnięta kapustę i dusić aż zmięknie, dolewając trochę gorącej wody. Następnie dodać do kapusty sok z cytryny, miód, wino i doprawić do smaku. Dusić razem około 5 minut.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne.


Nogi gęsi obsmażyć z obu stron na rumiano.


Dno gęsiarki posmarować tłuszczem gęsim, na dnie ułożyć warstwę kapusty następnie ćwiartki jabłek, na nich gęś, przykryć kapustą. Gęsiarkę przykryć. 


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę, aż nogi będą miękkie. 



  • 2 nogi gęsie,
  • sól,
  • majeranek,
  • 1,5 -2 kg czerwonej kapusty,
  • 3 cebule,
  • sok z cytryny,
  • 6 jabłek grójeckich,
  • 3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego,
  • 300 m czerwonego wytrawnego wina,

Użyłam jabłka i miód – produkty, które znalazły się na liście z europejskimi znakami :
Znak ChNPPodkarpacki miód spadziowy –Chroniona Nazwa Pochodzenia ChNP –„europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze.”

Znak ChOGJabłka grójeckie – Chronione Oznaczenie geograficzne ChOG – „jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Oznaczenie ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.”



 zastawa z


3 komentarze:

  1. przepis wypróbowany wielokrotnie. Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki bardzo :) cieszy mnie bardzo gdy otrzymuję takie informacje :) miód na moje serce :) serdecznie pozdrawiam

      Usuń