wtorek, 28 maja 2013

Warzywa w tempurze - szparagi i kalafior w tempurze



  • 500 g szparagów zielonych,
  • zielony kalafior romanesco,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • woda mineralna gazowana – około 400 ml,
  • sól,
  • ostra mieszanka przypraw,
  • 1 litr oleju do głębokiego smażenia.
Szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końcówki, pokroić na skos na kawałki o długości około 5 cm. Kalafiora umyć, włożyć do osolonego i ocukrzonego wrzątku do zagotowania, wyjąć, osączyć, podzielić na różyczki.
W głębokim garnku/patelni ( ja używam woka) rozgrzać olej.
Obie mąki wsypać do miski dodać sól i ostrą mieszankę przypraw wymieszać, mieszając wlewać wodę. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany.
Zanurzać kawałki warzyw w cieście i delikatnie wkładać (nie wrzucać) do oleju. Chwilę smażyć, aż nabiorą lekko złotego koloru, wyjmować na ręcznik papierowy.
Od razu podawać.
Wybrałam kalafior romanesco gdyż jest on delikatniejszy, łagodniejszy w smaku. Ma mniej goryczki niż kalafior biały.





2 komentarze: