niedziela, 17 lutego 2013

Pijane kacze nogi z winnymi gruszkami





  • 4 kacze nogi,
  • 4 gruszki,
  • butelka czerwonego wytrawnego wina,
  • 2 płatki gwiazdki anyżu,
  • 1 ziele angielskie,
  • 6 ziaren pieprzu czarnego,
  • 6-7 goździków,
  • ½ laski cynamonu,
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego,
  • sól,

Z nóg wyjąć kości, oczyścić, usunąć zbędne resztki piór, włożyć do miski, zalać winem, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 dni ( ja czasem trzymam dłużej w temperaturze około 1-2 stopnie).
Nogi wyjąć z wina, opłukać, osuszyć, skórę naciąć w kratkę, osolić.
Gruszki obrać nie obrywając ogonka. Od dołu wydrążyć gniazdo nasienne nie uszkadzając boków gruszki. Wstawić do niewielkiego garnka, zalać winem, dodać przyprawy, cukier i gotować pod przykryciem aż będą miękkie. Gruszki wyjąć i trzymać w cieple – ja okrywam folią aluminiową i przykrywam ściereczką. Wino pozostałe po gotowaniu gruszek zagęścić przez odparowanie. Kaczkę ułożyć na rozgrzanej patelni skórą do dołu, po czym zmniejszyć płomień, zrumienić skórkę, na chwilę odwrócić na drugą stronę. Przełożyć nogi do brytfanki ( skórą do dołu), w mięso włożyć termometr i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut aż temperatura na termometrze osiągnie 76 stopni.
Kaczkę wyjąć, odstawić na parę minut. Następnie pokroić, ułożyć razem z pokrojoną gruszką i polać sosem z wina.





1 komentarz: