środa, 13 lutego 2013

Muffinki z serem, suszonymi pomidorami i ziołami





  • 300 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 100 ml oliwy lub oleju,
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 40 g orzechów włoskich startych,
  • 200 g sera białego mielonego– jak na sernik,
  • 8 pomidorów suszonych z zalewy,
  • 1 duża lub dwie małe cebule,
  • 2 łyżeczki posiekanego pepperoni z zalewy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu,
  • łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki oleju do duszenia cebuli.
Cebulę posiekać, poddusić na oleju, dodać szczyptę soli. Pomidory posiekać. Do cebuli dodać pomidory, pepperoni, posiekany rozmaryn i tymianek. Chwilę razem dusić, a następnie ostudzić. Wymieszać z serem, dodać roztarty czosnek, sól i pieprz do smaku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić, dodać olej i mleko, wlać do mąki, wymieszać a następnie dodać masę serową. Wymieszać, nakładać do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.



12 komentarzy:

  1. To jest to, co lubię :) A muffinki uwielbiam, tylko nie wiem czemu zawsze przygotowuję je na słodko... Pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis na imprezę, aż szkoda, że właśnie zaczął się Wielki Post ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wypróbowany - pyszności!! Polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj robiłam. Wyszły pyszne tylko nie wiem dlaczego podczas pieczenia na wierzchu zrobiła się szybko dosyć gruba skórka i musiałam je piec 15 min. dłużej, żeby się w środku upiekły (i tak były gdzieniegdzie mokre, ale to chyba od cebulki). Czy konsystencja ciasta ma być taka gęsta? ale poza tym to na pewno spróbuję zrobić je jeszcze raz, no i w smaku wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muffinki w środku powinny być wilgotne, to ich zaleta - właśnie ta cebulka a i ser robi swoje. Ciasto jest gęste. Może temperatura w piekarniku jest inna, piekarnik piekarnikowi nierówny. Wygląda tak, jakby zapiekły się zamiast równomiernie piec. Może trzeba niżej postawić w piekarniku...
      pozdrawiam

      Usuń
  5. dziękuję bardzo za odpowiedź i poradę, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cała przyjemność po mojej stronie, zawsze służę pomocą. pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Chyba wolę tak właśnie na wytrawnie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są idealne w domu, ale również jako drugie śniadanie do pracy/szkoły i na podróż :)

      Usuń