czwartek, 2 sierpnia 2012

Zapiekane tartinki z ciasta francuskiego.


  • 3 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 gram mozzarelli,
  • czarne oliwki,
  • kapary z łodyżkami,
  • oliwa,
  • kolorowy pieprz,
  • sól morska,
  • sok z pół cytryny,
  • listki bazylii.

Pomidory pokroić na ćwiartki, wypestkować, usunąć skórkę. Pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki. Dodać drobno posiekany czosnek i sok z cytryny. Wymieszać. Mozzarellę pokroić w plasterki. Oliwki również pokroić w plasterki.
Ciasto rozmrozić, lekko rozwałkować, pokroić w kwadraty lub prostokąty, ułożyć na blasze. Posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 10 minut. Ciasto wyjąć. Każdy kawałek lekko spłaszczyć.
Na każdym kawałku ułożyć plasterek mozzarelli, na nim lekko odsączone pomidory, oliwki, listek bazylii. Posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Tartinki ułożyć na półmisku, na każdej ułożyć pół kapara i posypać płatkami soli morskiej.



1 komentarz:

  1. Krysia to może się wprosić a ja?Wyglądają na pyszne,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń