sobota, 25 sierpnia 2012

Roladki wieprzowe z figami suszonymi.


  • 750 g szynki wieprzowej,
  • 200 g suszonych fig,
  • 100 g migdałów bez skórek,
  • 1 i ½ łyżeczki mieszanki zmielonych przypraw (kolendra, pieprz, chilli),
  • 2 jajka,
  • 400 ml porto,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka,
  • olej do smażenia.
Figi zalać winem, zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Szynkę pokroić na niewielkie, cienkie kotlety, roztłuc.
Figi wyjąć z wina, odciąć twarde końce i włożyć do miksera, dodać migdały, przyprawy i 2 jajka. Zmiksować.
Płaty mięsa oprószyć solą i pieprzem, posmarować w 2/3 masą i zwijać, spinać wykałaczką.
Oprószyć mąką i smażyć na złoto z każdej strony. Przełożyć do garnka wlać porto, w którym moczyły się figi i dusić do miękkości. Około 30-40 minut. W razie potrzeby dolać wodę.


Jeżeli zrobimy większe roladki podamy je na obiad, natomiast gdy będą mniejsze mogą służyć jako przekąska na ciepło. Wówczas należy podać je z sosem do maczania. Może to być chiński sos słodko kwaśny, słodki chilli....




Do roladek wieprzowych z figami suszonymi polecam Lindemans Bin 50 Shiraz 2009, Australia.
Ogólnie dostępne, cena około 45 zł.

Nowo światowy shiraz o pięknej soczystej czerwieni. Na nosie elegancki z dystyngowanymi nutami suszonej śliwki, czarnej porzeczki. Na podniebieniu bajecznie soczysty, z rozpływającymi się zatopionymi w owocowości wina garbnikami. Chrupiące pieczone mięso w bogatym, intensywnym naturalnym sosie będzie doskonale komponować się z naturalną słodyczą wina pochodzącą z charakteru wina.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S. Shiraz taka nazwa szczepu obowiązuje w Australii i krajach Nowego Świata. We Francji oraz pozostałych krajach (oprócz Australii) z Nowego Świata używa się określenia syrah. Wina zrobione z winogron shiraz/syrah, charakteryzują się intensywnym ciemnoczerwonym kolorem, są bogate, pełne w smaku. Klasyczne połączenia wina to potrawy grillowane, dania o bogatej strukturze, a także do dziczyzny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz