środa, 29 sierpnia 2012

Puree z dyni



  • 1 niewielka dynia hokkaido,
  • 4-5 kartofli,
  • sól,
  • pieprz młotkowany,
  • kolendra mielona,
  • chilli mielone,
  • gorczyca mielona,
  • mały ząbek czosnku,
  • 2 pełne łyżki masła.
Dynie obrać, pozbawić pestek, ugotować na parze do miękkości – około 20 minut.
Kartofle obrać ugotować w osolonej wodzie, ostudzić (można gotować w skórce).


Dynię przetrzeć przez sitko. Do drugiego naczynia przetrzeć kartofle.
Dynię przełożyć do garnka, dodać masło a następnie cały czas mieszając dodawać kartofle. Dokładnie ile, musimy wyczuć… masa nie może być zbyt gęsta a kartofle ją zagęszczają. Dodać przyprawy do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz