niedziela, 22 lipca 2012

Tartinki z avocado i tuńczykiem.




Bardzo proste – szybko, łatwo i smacznie
  • Avocado,
  • puszka tuńczyka w oleju,
  • sok z limonki,
  • koperek do przybrania,
  • 80 ml śmietany kremówki.
Miąższ z avocado zmiksować z tuńczykiem i sokiem z limonki. Dodać kremówkę. Wymieszać. Całość przełożyć do syfonu i odstawić na parę minut.
Pastę wyciskać na grzanki, tosty, krakersy… Udekorować koperkiem.


Do tartinek z avocado i tuńczykiem Joasi polecam Les Mesilklons 2011, AOC Tavel,
Francja. Dostępne w Makro C&C, cena około 40 zł.

Najlepsze vin rosé na świecie to Francuskie różowe Tavel. Wino
charakteryzuje się intensywną różową barwą. Na nosie dominują czyste mineralne
aromaty. Na podniebieniu skoncentrowane, esencjonalne o długiej, pełnej końcówce.
Tavel to ten typ wina, które bardzo rzadko kłócą się z potrawami, zawsze znajdują
wspólny język z potrawą na talerzu, pełnym wyraźnych, intensywnych smaków.
Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz


P.S.  Różowe wino pochodzi z miejscowości Tavel, położonej nieco na
północ od Awinionu. Różowe wina powstają tutaj od X w., podobnie jak z winnic w
pobliskim Lirac, cieszące się niemal taką samą renomą.

4 komentarze: