wtorek, 10 lipca 2012

Ciasto z jagodami


Ciasto z jagodami - przepis stary, odkurzony i troszkę wzbogacony.


  • 200 g miękkiego masła,
  • 200 g sera jak na sernik,
  • 400 g mąki,
  • 250 g cukru pudru, w tym cukier waniliowy,
  • 3 jajka,
  • ½ szklanki śmietany 18%,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 500 g jagód.

Masło utrzeć na pulchną masę, dodać i ser i dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka i cukier. Następnie dodać proszek do pieczenia, mieszając dalej dodawać mąkę a na koniec śmietanę. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli (do ubijania białek zawsze dodaję szczyptę soli). Połączyć delikatnie ciasto z białkami, a następnie z jagodami. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.





3 komentarze:

  1. Jakie śliczne powycinane okrągłe kawałki! Pyszne ciasto, pyszny przepis! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne są, uwielbiam ten jagodowy kolor :)

    OdpowiedzUsuń