poniedziałek, 14 maja 2012

Ciasto bananowe z czekoladą


Ciasto z bananami i czekoladą, czy jak kto woli tarta z bananami i czekoladą.

  • ciasto:
  • 300 g mąki,
  • 110 g masła,
  • 100 g cukru-pudru,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • 2 jajka,

  • nadzienie:
  • 6 bananów,
  • 75 g masła,
  • 80 g cukru,
  • 5 limonek,
  • 70 gram gorzkiej czekolady,
  • 50 ml brandy,

  • kruszonka:
  • 100 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 50 g masła,

Ciasto: wszystkie składniki wrzucić do blendera, szybko wymieszać. Ciasto wyjąć uformować z niego kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę.
Nadzienie: na patelnię wsypać cukier, rozpuścić go, lekko skarmelizować, dodać masło i banany pokrojone w grube plastry, dokładnie wymieszać tak, aby banany były oblepione karmelem. Wlać sok z limonek, brandy. Chwilę poddusić – tak, aby odparował alkohol. Banany wyjąć na talerz a sos odparować – powinien być taki jak gęsta śmietana. Czekoladę posiekać.


Kruszonka: mąkę, cukier i masło zagnieść i pokruszyć.

Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim formę do tarty ( formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia) ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Ciasto powinno być lekko podpieczone.

Na podpieczony spód wyłożyć banany, posypać czekoladą i polać sosem. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut




3 komentarze:

  1. Asiu- brzmi to strasznie słodko:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. dlatego tyle soku z limonki i gorzka czekolada, naprawdę nie jest słodkie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. banany w cieście? hmmmm, chyba nie jestem miłośniczką bananów na ciepło, ale za to likier bardzo mi się podoba :D

    OdpowiedzUsuń